Ablak a Világra - Utazási magazin

Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia

Gambia, az igazi afrikai egzotikum I.

Gambia, az igazi afrikai egzotikum I.
Mivel sokan keveset tudunk erről az országról, elöljáróban érdemes megjegyezni: annak ellenére, hogy Gambia ma még nem tipikus az utazási irodák ajánlatában, mégis az igazi afrikai egzotikumot testesíti meg. Vonzereje abban is rejlik, hogy ide bátran utazhat az Afrikát meghódítani vágyó turista.

A politikai és gazdasági helyzet egyaránt lehetővé teszi az utazók biztonságos közlekedését, ugyanis ezt az országot nem sújtja polgárháború. Mindez együtt jó magyarázat arra, hogy miért nevezhető az angol, német, holland, skandináv turisták kedvelt célpontjának már a hetvenes évek óta. Egy kis ország ez, amely a Gambia folyó két partján terül el, és teljesen beékelődik Szenegálba. Lakosainak száma kevesebb mint másfél millió.

Gambiát tiszta tengervize, kellemes klímája teszi nagy reményű tengerparti nyaralóhellyé. Partjait az Atlanti-óceán nyaldossa hatalmas hullámaival. Az afrikai életvitel és kultúra mindenhol visszaköszön, miközben jobb szállodái a legkényesebb igényeket is kielégítik.

Az ország méretei ugyan nem tesznek lehetővé egyhetes szafarikirándulást, de így is számos izgalmas lehetőséget kínálnak. Például ha valaki kilátogat a piacra, biztosan nagyméretű fafaragásokkal, batikruhákkal vagy nagy afrikai dobokkal tér vissza. A piacon található nyüzsgés, kavalkád csak a kalandvágyóknak és a mindent megismerni akaróknak javasolt. Színes ruhákba öltözött nők kínálják az európai ember számára felismerhetetlen portékákat. Sikerélményünk a gyümölcsök és a zöldségek egy részénél talán lehet, de a feldolgozott portéka gyakorlatilag azonosíthatatlan.

Bár a nagyvárosok közelében az élővilág nem olyan színes, mint Afrika más részein, így is találkozhatunk hatalmas gyíkokkal, termeszvárakkal, majmokkal. A krokodilfarm pedig egyedi látványosság,  a krokodilok között lehet sétálni és fényképezni. A folyók, mangroveerdők élővilága páratlan, ezekben számtalan vízi élőlénnyel, madárral találkozhatunk.

Az ország büszke kultúrájára, amit több kiállítás is igazol „régi” eszközök, viseletek felvonultatásával. Bemutatják a Mandinka, Volof vagy éppen a Fula törzs eszközeit, szerszámait, öltözetét. Pedig nincs könnyű dolguk, hiszen nehéz múzeumot berendezni egy olyan helyen, ahol a kezdetleges fejsze és eke a mai napig lépten-nyomon megtalálható.

Forrás: Az Utazó


Forrás: